Foto: Strandbaren på Stokkøya (Tom Gustavsen / trondelag.com)

Tre dager med kursing i opplevelsesdesign er over, og jeg får gleden av en siste tørrfiskmiddag med Line før kursen settes sørover fra Svolvær. Line Renate Samuelsen er tilbake på skolebenken for å lære hvordan hun kan gjøre en desto bedre jobb som prosjekt- og kompetanseansvarlig i Trøndelag Reiseliv, og hvordan destinasjon Trøndelag kan bli desto bedre på utvikling av opplevelser.

Line Renate Samuelsen.jpg

De tre siste dagene har vi lært om kvalitetsopplevelser. At begrepet har en definisjon, men at det er individuelt hva man legger i det. For Line er en kvalitetsopplevelse, en opplevelse som berører, og gjør noe med deg. 

"Selv om totalopplevelsen kanskje er en standardleveranse fra aktørens perspektiv, skal gjesten sitte igjen med inntrykk av at opplevelsen var skapt for seg. Altså ikke sikkert at kvalitetsopplevelsen er skreddersøm hver gang fra aktørens side, men følelsen av at man har fått skreddersøm som gjest er viktig", sier Line og forteller videre om èn magisk opplevelse for flere år siden som har festet seg:

"Det var på strandbaren på Stokkøya, og jeg var med pressefolk fra Sverige. Vi så fiskeren komme med maten, som så ble tilberedt og servert – nydelig mat fra havet presentert på en god måte.  Det var akkurat litt for kaldt til å sitte ute, men solnedgangen gjorde at vi valgte det allikevel. Det hjalp at vi fikk gamle militærfrakker, for å holde varmen, det gjorde noe med oss, og ble en del av helheten. Solnedgangen var fantastisk med hildringer i sjøen, og der steg Halten fyr opp fra havet. Rammene på Stokkøya gjorde at naturopplevelsen ble forsterket, og naturen gjorde at matopplevelsen ble magisk. Umulig å sette fingeren på akkurat hva, men der og da fikk jeg tårer i øynene – jeg ble berørt".

 Foto: Kajakkpadling i Nidelven langs Bryggerekka på Bakklandet (Søderholm - Steen / trondelag.com

Foto: Kajakkpadling i Nidelven langs Bryggerekka på Bakklandet (Søderholm - Steen / trondelag.com

Line har klare meninger om hvordan vi skal øke verdiskapningen i norsk reiseliv. 

"Opplevelser er viktig, ingen reiser for annet enn opplevelser som på en eller annen måte beriker en selv.  Da må næringen jobbe på flere nivå med utvikling, kundereise, opplevelsesdesign, kommunikasjon og, ikke minst innsikt eller kunnskap for å gjør de rette grepene. Vi må hele tiden tenke hvordan øke verdien til gjesten og justere eller utvikle opplevelsene etter det. Det vil gi økt betalingsvilje som igjen fører til økt lokal verdiskapning. 

En annen ting er at i dag er det vanskelig å kjøpe opplevelser i Norge, spesielt for individuelle. Samtidig vet vi at kjøpstidspunktet for opplevelser ofte er tett opp til reisen, eller når gjesten er undervegs. Hadde vi knekt koden med å få «sluttet salget» på et tidligere tidspunkt hadde det vært enklere å planlegge for aktørene, og så hadde gjesten hatt sin andre ferielommebok med når han kom hit."

 Foto: Pilegrimsvandring - Meslo Gård til Rennebu Kirke (Runa Eggen / trondelag.com)

Foto: Pilegrimsvandring - Meslo Gård til Rennebu Kirke (Runa Eggen / trondelag.com)

Hva gjør så Trøndelag Reiseliv for å bidra til «Hele Norge – hele året?

"Vi er blant annet i gang med en strategiprosess for å tilpasse vår jobb og retning med tanke på det vi mener er viktig for å møte fremtiden. Men, strategier alene hjelper ikke. Noe av det vi helt konkret er i gang med er konseptualisering og sesonger. Til nå har vi fokusert veldig på sommer med skuldersesonger, men vi jobber nå med et årshjul for å få med vinterkonsepter.

Vi er også involvert i utviklingsløp, med opplevelsesutvikling i fokus, som vil gi Trøndelag og Norge mer å by på av opplevelser for både grupper og individuelle. Vi må gjøre det vi kan for å fylle opp beholdningen til Norge med gode kvalitetsopplevelser i samarbeid med næringen i Trøndelag".

 Foto: Line og jeg benyttet "friminuttet" til en luftetur i det flotte Lofotlandskapet rett utenfor døren! 

Foto: Line og jeg benyttet "friminuttet" til en luftetur i det flotte Lofotlandskapet rett utenfor døren! 

Og med det settes kursen sørover. Og jeg kjenner at jeg gleder meg veldig til nye Britannia Hotel åpner dørene, klar for å forsterke Trondheim og Trøndelag sin posisjon som en kvalitetsdestinasjon i hjertet av Norge.