Foto: Så gøy er det å være med Cecilie på Drømmereise! Her i Tokyo i juni.

SAS tenker nytt. En flyreise er ikke lenger bare et sete som skal konkurrere på pris. SAS Dreams er et ledd i en større satsning på å få flyreisene til å handle mer om opplevelser. Jeg har fått gleden av å være med SAS Dreams på tur til Lisboa i anledning Web Summit – verdens største teknologikonferanse. Etter tre tettpakkede dager er vi på vei hjem fulle av inspirasjon om hvordan teknologi kan endre verden til det bedre. Jeg deler første rad med Cecilie Sveegaarden Thune, Head of SAS Dreams – en ekte drømmedame. ”Verden blir et bedre sted når du har vært ute og reist og tar med deg læring tilbake”, forteller hun.

 Foto: Cecilie - alltid på farta

Foto: Cecilie - alltid på farta

Nysgjerrig som alltid, kryssforhører jeg Cecilie om det spennende vervet hun har fått; å operasjonalisere konseptet SAS Dreams; å være gründer i et etablert selskap.

Cecilie ble headhuntet til SAS i august 2016, og har nå 3,5 årsverk til rådighet for å omsette drømmeopplevelser til en verdi på 28 millioner NOK i 2018. Hun har en bred bakgrunn, er en initiativtaker og gjennomfører som tør visjonere. Hun ble ansatt for å tenke nytt, ikke forholde seg til etablerte strukturer. Det er lettere sagt enn gjort i et selskap hvor veien er lang mellom avdelingene, og hvor det regjerer en overliggende frykt for initiativ som kan skade merkevaren. Cecilie har tatt med seg nyttige erfaringer fra et kort møte med den beryktede veggen:

”I et høyt, men krevende tempo, tilegner man seg på kort tid innsikt som er gull verdt. Når jeg får proof of concept, vite at vårt team har endret livet til noen gjennom det vi har tilrettelagt, da føler jeg hvorfor det er verdt det. At de mange små milepælene smaker så mye bedre enn nedturene gjør vondt.

Jeg tok kontakt med en dame som hadde deltatt på hele tre Dreams-turer fordi jeg ble nysgjerrig på hvorfor. Turene er jo det beste vi har å by på, men de er jo ikke akkurat billige. Damen skrev tilbake og forklarte at hun hadde fått kreft, men hadde bestemt seg for å ”reise seg frisk”, og fortalte hva turene hadde betydd for henne. Vi ble så rørt at vi deler hennes historie i Scandinavian Traveler i desember.”  

Video: Sas Dreams i Beijing

SAS Dreams skal oppfylle drømmer for ferie- og fritidsreisende, men også få forretningsfolk til å møtes og utveksle erfaringer og ideer. Web Summit er et slikt initiativ. Vi var 17 deltakere fra Skandinavia som møttes før og etter det daglige konferanseprogrammet for å utveksle kunnskap og dele inntrykk. I mars 2018 blir det tur til South by Southwest; verdens største innovasjonskonferanse. I denne anledning flyr SAS for første gang direkte mellom Stockholm og Austin, Texas.

 

Video: South by Southwest 2018 intro

Hvorfor ikke en drømmetur til Norge, vil jeg ha svar på.

”Det er fortsatt lettere å selge reiser utenfor Skandinavia til skandinavene, men i 2018 skal vi pilotere i Norge. Spesielt Svalbard opplever vi interesse for”, forteller Cecilie som gjerne vil ha tips fra norsk reiseliv på Norges beste drømmeopplevelser. Selv om flybransjen ser seg selv litt utenfor norsk reiseliv, vil hun være med på å løfte Norge som reisemål. ”Norge har vokst kraftig som matdestinasjon, det må deles med verden!” Cecilie savner innovasjonsglede fra reiselivet, hvor er de som utfordrer og produktutvikler helt nytt?, lurer hun.

Hva tar du med deg hjem fra Web Summit, lurer jeg.

”At vi må skalere opp!”, sier hun raskt. "Få med flere skandinavere neste gang. Tørre satse på store ting og gjøre det sinnsykt bra. At mye handler om å fokusere på de som liker merkevaren din godt fra før, som allerede har tillitt og troverdighet. SAS snur seg for eksempel nå fra ”å skyte spurv med hagle”, til å tenke community. Vi skal spisse oss mot vår viktigste målgruppe; #truetravelers – de som har 5 eller flere SAS flyreiser i året og står for 70% av omsetningen. Og så var det Lego da; å høre hvordan de har fått en plastdings til å bli en av verdens sterkeste merkevarer, det var inspirerende”.

 Foto: SAS sin nye innenrikslounge på Gardermoen

Foto: SAS sin nye innenrikslounge på Gardermoen

Hva skiller egentlig SAS fra de andre flyselskapene undrer jeg. Er det bare den gratis kaffekoppen?  

Cecilie trekker frem det viktigste først: ”SAS har trygge fly og er flinke til å ordne hvis noe ikke går som planlagt. Det å kunne støtte seg på partnerne i Star Alliance har enorm verdi. For de som samler eurobonuspoeng, er desto flere fordeler underveis. Og visste du at på Gardermoen har SAS en ny innenrikslounge med eget treningsrom, massasje og barrista? Her finnes lysrom hvor man kan få lysenergi, og ikke minst mulighet til å lage en avatar av seg selv. Tilbudet er tilgjengelig for de som flyr SAS Plus eller Business, eller for de som flyr på økonomiklasse som kjøper seg tilgang. SAS appen er et nyttig verktøy som nå har 2 millioner brukere, og visste du også at SAS har endret mattilbudet i sine fly fra 95% importert til 95% lokalmat fra Norden? Snart kommer internett; da blir det 12 MB per stol, praktisk talt har ett sete samme kapasitet som et helt Norwegian-fly. Det betyr man kan kose seg med både HBO og Netflix. Og så er det SAS Dreams da, som er et tilbud forbeholdt SAS reisende”.

En avatar av meg selv, tenker jeg... Kanskje jeg skal investere i SAS Plus neste gang jeg flyr?

 Foto: En kube, nå med 95% nordiske råvarer.

Foto: En kube, nå med 95% nordiske råvarer.

Helt til slutt vil jeg vite om Cecilies beste reiseopplevelse. Den dreier seg om mestring av et stort mål, og de små gledene knyttet til det:

”Å bestige Kilimanjaro var på min bucketliste. Det handlet ikke om luksus og komfort, men opplevelsen. Når vi kom ned fra toppen fikk vi kake servert med lokal sang. Jeg filmet. Hvis jeg er trist eller umotivert tar jeg frem den filmen, og så blir jeg bare glad. Jeg har sikkert sett den over 100 ganger”.

Og med et smil drømmer drømmedama seg tilbake til de små gledene, og de dagene hvor hun ble vekket av en sherpa med et stort smil og kaffe på teltdøra...

 Foto: Og med det strykes Kilimanjaro av bucketlisten!

Foto: Og med det strykes Kilimanjaro av bucketlisten!