En sen junidag inviterer den ivrige unge mannen meg til å besøke hans territorium på Vestlandet. Noen dager senere setter jeg kursen til Horndøla bru i Hornindal. Ved foten av det karakteristiske fjellet Hornindalsrokken står to karismatiske dometelt plassert. Himmelen er blitt rosa, og jeg ønskes entusiastisk velkommen ved ankomst i de sene kveldstimer. Naturguide og gründer av guideselskapet Destinate Norway, Rikard Bøe, samarbeider med lokalmann Olav Reidar Haugen om å tilby eksotisk overnatting et langt steinkast fra Europas dypeste innsjø, Hornindalsvatnet. Med Destinate vil Rikard skape et guidekonsept hvor fokus er høy kvalitet på opplevelsene, små gruppestørrelser og opp med prisene.

 Foto: Rosa himmelutsikt fra domen ved foten av Hornindalsrokken. 

Foto: Rosa himmelutsikt fra domen ved foten av Hornindalsrokken. 

De neste dagene byr på sjarmerende båttur med «MS Skjellfjord» i solfylt Sunnmørsnatur sammen med co-founder, naturguide og kaptein Håvard Kårstad. Vi ferdes over fjorden til lunsj og kunstomvisning hos ei beintøff bondejente på Bakketunet på Bjørke, vi drar på seterbesøk i Hornindal, dykker i Lygnstøylsvatnet, padler kajakk i Olden og klatrer overheng i Via Ferrata Loen. Etter to døgn med beinhard «jobbing» møtes Rikard og jeg til frokost på det sjarmerende Visnes Hotel i Stryn (for øvrig nok en perle) og snakker løst og ledig om kvalitet.

 Foto: Ombord «MS Skjellfjord»

Foto: Ombord «MS Skjellfjord»

Hva mener du definerer en kvalitetsopplevelse?

Først og fremst hvorvidt vertskapet lykkes med å få gjestene til å føle seg velkomne, og ikke minst innsatsen for ønsket etterlatt inntrykk. Vårt mål er samskaping av opplevelser som blir først gjenfortalt. Sikkerhet er et annet viktig aspekt, spesielt i guiderollen. Guiden må være bevisst sin rolle, sitt juridiske ansvar og ha selvinnsikt; guiden må være så trygg på seg selv og sine ferdigheter, at hun trygt kan ta hånd om andre personer i enhver situasjon. Viktigheten av gjennomtenkt dramaturgi og interaksjon med enkeltmenneskene må også nevnes.

 Foto: På besøk på idylliske Bakketunet

Foto: På besøk på idylliske Bakketunet

Hvordan skal vi øke verdiskapning i reiselivet?

Vi må vise mer respekt for hverandre, og bli flinkere til å gjøre naboen god. Da mener jeg «naboer» både på Finnmarksvidda og i Lindenesnes. Hvis vi taler vel om hverandre, både i bransjen og overrislingsnæringene, og gjør det til en selvfølge å fremsnakke hverandre, vil de som besøker oss ha gode grunner til både å bli lenger og fristes til å returnere. ARENA lønnsomme vinteropplevelser er et prosjekt som langt på vei har lykkes med dette.

 Foto: Lunsj i idylliske omgivelser på Bakketunet.

Foto: Lunsj i idylliske omgivelser på Bakketunet.

Hva er din beste reiseopplevelse i Norge?

Da jeg studerte ved Lofoten Reiselivfagskole var vi på besøk hos Lofotmat og Full Steam i Henningsvær. Disse opplevelsene topper listen. Siv-Hilde Lillehaug, Geir Robertsen og Kalle Mentzen har lykkes i å ta vertskapsrollen til det ytterste og skape en fantastisk atmosfære hvor personalet byr på seg selv og alle føler seg velkomne. Hos Lofotmat ble vi ønsket velkommen i døra og vertskapet fortalte både om Lofoten og historien til stedet uten å legge skjul på utfordringer de hadde møtt på veien. Dette gav en følelse av ekthet. Og så var fiskesuppen fantastisk!

 Foto: eksotiske gårdsdyr ved Hornindal

Foto: eksotiske gårdsdyr ved Hornindal