En mandag i midten av oktober, rekker jeg frem til Hattvika Lodge rett før mørket senker seg. Utenfor står lokalbefolkningen i kø for å komme på sushikveld – et pop up initiativ i anledning den kommende matfestivalen. ”Det blir ingen tidlig kveld på dæ”, lover Kristian Bøe i det han suser forbi som servitør. Lodgen sin lille restaurant gjør fire ganger turnover, før den smørblide innehaveren banker på døren til min koselige rorbu kl. 22.30. Han har med seg nytrukken kaffe og er klar for møte og omvisning på det sjarmerende stedet hans i Ballstad, Lofoten.

 
 Foto: Backflip Hattvika Style. (Nils Erik Bjørholt under  www.lstf.info )

Foto: Backflip Hattvika Style. (Nils Erik Bjørholt under www.lstf.info)

”At det skulle være så mye jobb, det hadde jeg ikke drømt om”, innrømmer Kristian like blid. Han og kona Guri vendte tilbake til Lofoten etter 25 år i Oslo, og startet lodgevirksomhet som et lite hobbyprosjekt; begge stilte med carte blanche hva gjaldt reiselivserfaring. Kanskje er det et friske veivalg som har gjort at stedet raskt ble en suksess? Kristian tok et tidlig standpunkt om at han ønsket å levere kvalitet til high end markedet. Han har igangsatt aktiviteter og arrangementer, og hele tiden ønsket skribenter og fotografer velkomne. ”Et bilde av en padler i vannet med denne utsikten som backdrop gikk viralt. Det fungerte som et kraftig uttrykk som flere ville identifisere seg med. Før vi visste ordet av det tilrettela vi for havkajakkekspedisjoner”. 

 
 Foto: Fine oktober. Her på havkajakk. (Alexander Meliss)

Foto: Fine oktober. Her på havkajakk. (Alexander Meliss)

Up Norway sine gjester besøkte Hattvika helgen i forkant. De ville gå på fjelltur med egen guide, lage bål, velge egen middagsmeny, bruke sauna og badestamp, og få massasje ved ankomst. ”Det ordner vi”, sa Kristian med stoisk ro. Og det gjorde han.

”Vi må bli flinkere til å sette et standpunkt, utfordre, verdsette egen kunnskap og utstyr. Vi bygger ikke opp store forventninger i forkant, men begeistrer de som besøker oss. Hvor aktive vi er som vertskap er den viktigste differensiatoren”, forteller han.

 
 Foto: Sent oktober, Volandstinden med gjest.

Foto: Sent oktober, Volandstinden med gjest.

Gjennom årets sommersesong har jeg opplevd Kristian som en som gjerne snakker opp aktørene rundt seg. Her er en som vil sette Destinasjon Ballstad på kartet med kvalitativt innhold. Han vil uppe nivået, gjøre Ballstad til en destinasjon som synes i verden. Hele året. Han er en av de som ikke bare sier ”Hele Norge – hele året”, men som også gjør konkrete tiltak for å få det til å skje. Det merkes på den sorte bunnlinja.

 
 Foto: Kristian i sitt rette element

Foto: Kristian i sitt rette element

I tillegg til produktutvikling, er et viktig tiltakene bevissthet på valg av bookingkanaler. I starten solgte han 15% direkte, og 75% gjennom booking.com. Fra volumfokus har han gradvis vridd bookinger mot Visbook på egen nettside, og satt fokus på å øke oppholdslengde. Nå får han flere bookinger fra gjester og utvalgte samarbeidspartnere enn gjennom booking.com, og har mål om å få under 1/3 av bookingene gjennom booking.com om ett år. Han skaffer seg samarbeidspartnere som kan gi han de riktige gjestene; de gjestene som tillater at vertskapet kan bruke sin tid konstruktivt. Selv om attraktive aktiviteter er viktig, er Kristian også forkjemper for at man må tørre å selge ingenting. ”Vi er bevisste at man opplever ofte mer ved å dempe logistikken”, sier han.   

 
 Foto: Over Ballstad (Alexander Meliss)

Foto: Over Ballstad (Alexander Meliss)

Hvordan skal vi øke verdiskapningen i norsk reiseliv, spør jeg Kristian. ”Vil du det nok over tid så får du det til. Du må tåle smerte for å få stor belønning. Oppskriften på salg er å tenke at man selv er avgjørende; man må være aktiv, tilby kvalitet, vise passion og ha stayerevne. Husk, et nei er et litt kanskje. Og samarbeid: Få andre til å selge samme visjon”.

Når klokken er blitt nærmere midnatt, er Kristian klar for å vise frem stedet sitt. Der vi rusler på brygga i mørket fra rorbu til rorbu er jeg solgt. Selv uten nordlys i den svarte natta.