Jeg hadde aldri hørt om Kongsfjord Gjestehus, men har lært å ha tillitt til lokale anbefalinger.  «Vi driver bare et gjestehus, men velkommen uansett», lød eposteksten fra stedets imponerende eier, gründer og vertinne Åse Winsents, da jeg spurte om å få komme på besøk til det bittelille stedet i havgapet. Maken til beskjeden suksessrik dame skal man lete lenge etter, for det er med god grunn at gjestehuset hennes har kåret veien til Kongsfjord til en av Norges sterkest anbefalte omveier.

 Foto: Ett av de sjarmerende restaurerte husene på Kongsfjord Gjestehus.

Foto: Ett av de sjarmerende restaurerte husene på Kongsfjord Gjestehus.

Da Åse ville gjøre barndomshjemmet om til et gjestehus, dikterte høyere hold at hun måtte lage en forretningsplan. Åse uttrykte at hun ville «skape et sted som gir folk balsam for sjela i barske og betagende omgivelser». Det gikk det da ikke an å tjene penger på, var responsen hun fikk. Så feil kan man ta. Hit kommer folk for å senke skuldrene og la livet fare. Stedet gjør noe med deg, byr på et lite pusterom, tilbyr noe som er vanskelig å beskrive, men likevel så merkbart.

kONGSFJORD gjestehus

En kjelke som hang på veggen i gamledager har fått et nytt liv som hylle, og ektesengen til forrige generasjon er blitt baderomsmøbel. «Gleden av å skape, få et nytt liv og endre det som tradisjonelt har vært, den er fantastisk», sier Åse. Hennes drivkraft er kjærlighet til stedet og det å kunne glede andre mennesker. Hun bidro til familieøkonomien i tidlig alder ved å plukke måseegg og henge opp fisk. Etter flere år i Elverum, hvor hun bygget opp Tunet AS, vendte hun snuten hjem. «Jenter i lederstilling har vel et behov for å vise at man er tillitten verdt, at man fikser det man har bestemt seg for å fikse», erkjenner hun. Hun var klar for å kjenne på hva hun egentlig ville. «Da jeg kom hit lå jeg på en madrass ved do for det var den varmeste plassen. Sneen blåste inn i huset og det var ingen strøm. Det var likevel verdens lykkeligste måned. Jeg kjente at her skulle jeg være, her ligger det noe godt i veggene».

 Foto: En tysk tilreisende nyter roen og speider etter fugler i det fjerne. 

Foto: En tysk tilreisende nyter roen og speider etter fugler i det fjerne. 

For Åse er definisjonen på en kvalitetsopplevelse individuelt. En indre greie. «En gullkran representerer ikke kvalitet, men det som berører meg, får meg til å føle wow», det er kvalitet.

 

Hva er den beste reiseopplevelsen du har hatt i Norge?, spør jeg.

«Å gå på veien ut på Veineshalvøya, kjenne at det blåser og vite at Bjørnøya er nærmeste Skjærgård, se på det uendelige havet og forestille seg hvor «stor og viktig» man egentlig er. Innse at det moderne mennesket ikke trenger å være hele tiden, at i den store verden er man bare et lite sandkorn; bitteliten blant de store tingene rundt oss. Da kjenner jeg frihetsfølelsen. En ytre og indre reiseopplevelse som anbefales på det sterkeste».

 

Hvordan skal vi øke verdiskapningen i norsk reiseliv?

«Det er et forslitt uttrykk å si at man skal gjøre hverandre gode, men man må finne flere funksjonelle måter å samarbeide på. Hvorfor ikke knytte Hedmark og Finnmark sammen basert på interesse for fugler heller enn å knytte nordområdene sammen basert på geografi?»

 Foto: Den italienske vertinnen Margherita har arvet Åse sin beskjedenhet, og mener hun ser best ut bakfra. Her i ett av rommene på gjestehuset. 

Foto: Den italienske vertinnen Margherita har arvet Åse sin beskjedenhet, og mener hun ser best ut bakfra. Her i ett av rommene på gjestehuset. 

Det er på tide å runde av, og jeg skryter nok en gang til Åse av hva hun har skapt. «Ja, du hadde jo den perfekte rammen for besøket ditt», repliserer hun, og gir æren til været. 

 Foto: BiotopeFuglekikkersjul

Foto: BiotopeFuglekikkersjul

Før jeg med motvilje forlater Kongsfjord, tar jeg joggeskoene fatt og setter kursen mot fyret på Veineshalvøya. En ekstatisk følelse iler gjennom kroppen. Et av Biotope sine fuglekikkerskjul skimtes i det fjerne, multemyrer gjør underlaget mykt, fuglene skriker, og bølgene slår så vidt mot klippelandskapet, sola varmer. Dette er mektig. Hit vil jeg tilbake.

 Foto: Et glimt av tåka på vei mot Kongsfjord

Foto: Et glimt av tåka på vei mot Kongsfjord