Aldri før har jeg møtt så mange på en og samme dag som er fra seg av begeistring for bostedet sitt som innflytterne jeg møter i Kirkenes. Kongekrabbefisker Dirk er intet unntak. Man skal lete lenge etter en større Norgesentusiast enn denne karen.

Den smørblide tyske altmuligmannen møter meg på brygga i Kirkenes klar for kongekrabbefisketur. Han er ansatt av Radius – selskapet som også eier Kirkenes Snowhotel. «Jeg er kongekrabbefisker, guide, kokk, hva-som-helst. Jeg er universal og snakker fire språk. I Tyskland var jeg lastebilsjåfør for farlig gods. Jeg har jobbet fem år i en jerngruve. Jeg kan flytte fjell!», forteller han gestikulerende. Jeg er wowet.

Dirk kom til Norge fra Tyskland i 2009 og fisker krabber hver arbeidsdag. Hva gjør du på fritiden, spør jeg. «Fisker fisk», sier han etterfulgt av en hjertelig latter. «Jeg var lei folk og trafikk. Her er det minst 350 meter til nærmeste nabo. Det passer meg godt»

 Foto: På vei til havs gir Dirk en innføring i samekultur og krigshistorie. 

Foto: På vei til havs gir Dirk en innføring i samekultur og krigshistorie. 

Jeg tar plass i RIBen sammen med en belgisk nevrokirurg og hans tenåringsdatter. Dirk setter kursen mot Barentshavet. Han viser oss huler i fjellet og forteller om krigen. Vi lokaliserer en liten bøye, og opp fra dypet kommer et nett fulle av de imponerende skapningene. To utvalgte kongekrabber vet ennå ikke at deres dager er omme i det de blir med oss videre til «The other side restaurant»; et lite naust ved strandkanten med rustikt blikktak og værhardt treverk. Beistene slaktes og dampes perfekt; 17 minutter for å være eksakt. «Rekorden er 14 klør, vær så god sier Dirk med glimt i øyet. Mens klør klippes og fortæres, og praten går, lytter vi til dønningene utenfor og sipper til iskald Chardonnay.  

 Foto: Dirk inviterer til et daglig herremåltid.

Foto: Dirk inviterer til et daglig herremåltid.

En time går. «I did eight!», jubler den slanke nevrokirurgen, og får Dirk sin oppmerksomhet. Jeg tjuvlytter på de to vidt forskjellige mannfolka som snakker om hvor viktig det er å elske det man gjør. «If you don’t like what you do, how can you be good?», sier Dirk. “Yes, where is the passion?”, samstemmer nevrokirurgen. Senere kommer han bort til meg med en erkjennelse med fransk aksent: «You asked me about the favourite part of my trip. Well it's here. I am definitely coming back. How is it here in December?”. Han har falt hodestups for Norge. Dirk lover isfiske med scooter og nordlys til vinteren.

 Foto: Fiskelykke!

Foto: Fiskelykke!

 Foto: Så stor! Slett ikke verst å være turist i eget land. 

Foto: Så stor! Slett ikke verst å være turist i eget land. 

Hva legger så Dirk i begrepet «kvalitetsopplevelse?
«Det skal være ekte og ferskt. Det er det viktigste. Og ferskt for meg betyr under 45 minutter fra sjøen til tallerken». 

Jeg spør Dirk om den beste opplevelsen han har skapt for andre.
Dirk liker å ha med Forsvaret og asiatere på tur. Da får han full oppmerksomhet. Gjestene er mest imponert av isfisking og nordlysjakt på scooter. «Selv i 37 minus er de tilreisende fornøyde hvis jeg bare finner et sted hvor de får se nordlyset. Da er min jobb gjort, og de reiser hjem lykkelige».

King krab safari

Svaret på hva som er Dirk sin beste reiseopplevelse i Norge er originalt:
«Jeg var på Andenes og holdt på med en undervannssprengning med flytende sprengstoff. Det var i februar, og vi var fem menn som ble nysgjerrige på all hvalsafariaktiviteten. På impuls dro vi ut i en liten aliminiumsjolle med maksfart på 15 knop. Og plutselig, to meter fra oss styrter en sikkert 15 tonn Finnhval opp i været og skremte av livet av oss. Vi dro rett hjem!

Finnes det noe man kan gjøre for å øke verdiskapningen i reiselivet i nord? Jada, her oppe er det knapphet på overnattingsplasser og transport, samt alternativer når det er dårlig vær. Nordmenn trenger ikke endre planene hvis været er dårlig, men det vil folk fra Malaysia.

En ting biter jeg meg merke i hos de jeg møter her oppe; har du nordlys og huskies som trumfkort i jobben du gjør, er det lett å finne arbeidsglede!

 Foto: Kirkenes Snowhotel sine flotte gammer byr på sin versjon av nordlyset, selv på sommeren! 

Foto: Kirkenes Snowhotel sine flotte gammer byr på sin versjon av nordlyset, selv på sommeren! 

 Foto: En arbeidsplass med mye kjærlighet. 

Foto: En arbeidsplass med mye kjærlighet.