INTRO: Laisn! God morgen! Og Halloisen! Erik roper entusiastisk på ekte bergensk til kjentsfolket vi møter på vår vei. Det er en tidlig aprilmorgen i Bergen og jeg innkasserer min invitasjon til å oppleve Bergen «in a joggingly good way». Mens byen våkner til liv springer vi gjennom bakgater og parker, i nabolag i fjellsiden og langs sjøkanten, mens Erik i god bergensk stil snakker non stop om byen under Ulrikens topp. Det er ikke bare historien som står i fokus, men folkelivet; hva som skjer på musikk-, bar- og restaurantscenen, hvor de lokale har sine perler. Vi passerer kokken på Colonialen på vei til jobb, og kommer i munter prat med to smørblide damer på vei til sitt ukentlige morgenbad. I løpet av en time har jeg blitt kjent med Bergen på en helt ny måte, og fått unnagjort dagens – og for så vidt også ukas – treningsøkt. Erik og hans team av ivrige lokale joggere tilbyr joggesightseeing gjennom selskapet Joggetur. Andpusten spør jeg om å få stille han noen spørsmål om kvalitet. «Joggende intervju?, det har jeg sansen for», sier han ettertrykkelig.

 Joggeguide Erik Eidsheim i sitt rette element

Joggeguide Erik Eidsheim i sitt rette element

Hva mener du definerer en kvalitetsopplevelse?

For oss handler det om å by på Bergen på en annen måte; det er ikke bare historien som er rik og spennende, men også kulturbiten. Vi vil gi joggerne følelsen av at de får innsikt i det som er «spotted by a local». Noen ganger tar vi en drikkestopp hjemme hos en av oss, og det er alltid stas. Så er det viktig å huske på at «Verdens beste fiskesuppe» ikke bare blir oppfattet som verdens beste pga. fiskesuppen i seg selv – det er opplevelsen rundt som spiller inn. En helt grei fiskesuppe servert hjemme hos en lokalmann, sammen med hjemmebrygget øl, godt vertskap og gode historier, kan lett danke ut enhver fiskesuppe servert på en topprestaurant. Spiller man på det lokale og bærekraftige, så er man på god vei til å skape en kvalitetsopplevelse.

Hvordan skal vi øke verdiskapning i reiselivet?

Vi må ha mer fokus på at også nordmenn må oppdage mer av sitt eget særdeles fantastiske land. Norge blir mer og mer en helårs destinasjon og jeg syntes det er viktig at Norge som reisemål får frem den unike variasjonen av aktiviteter og opplevelser vi kan by på. Det er masse flotte muligheter og historier som kan deles og nå ut til flere.

Folk må også være mer på og tenke mer service. Jeg har reist mye i Iran hvor alle er stolte av landet sitt, og hele lokalbefolkningen tar på seg vertskapsrollen for meg som gjest. Hvis jeg ser noen i byen med et kart så stopper jeg alltid og spør om jeg kan hjelpe. De blir så glade, og da blir jeg og glad. Gjestfriheten i Norge må komme ut, og vi må bli mer spontane, «så vi slipper å humre over være særhetene våre i en egen guide», legger han til og refererer til Up guiden.

 Joggesightseeing

Joggesightseeing

Hva er din beste reiseopplevelse i Norge?

Jeg hadde vært i Sør Amerika over lengre tid, ankom Oslo og satte meg på toget til Bergen. Da jeg nådde Finse måtte jeg bare hoppe av toget. Jeg fikk låne fjellski av gode venner der oppe, og tok meg en skitur til Hardangerjøkulen, før jeg hoppet på siste tog videre til Bergen. Jeg har vært fascinert av Finse helt fra min far som er ivrig fjellmann tok meg med til Finse og Hardangervidda som tiåring. Jeg har også jobbet for Finse skilag og ingenting slår en hyttevakt og overnatting på Klemsbu. Det  er noe spesielt med steder man ikke kan kjøre til. Finsejazz, som er Norges høyestliggende jazzfestival, anbefales; en eminent kombo av god musikk og skiturer.

Joggesightseeing Bergen

PS. Fristet til å bli med Erik på joggetur neste gang du er i Bergen? Eller kanskje du har gjester som du har lyst til å sende med han på tur? Mer info på joggetur.no