Trine på Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. ©Privat

Intro: I enhver folkemengde får du lett øye på Trine Kanter Zerwekh. Ikke bare er hun en flott dame, men hun er alltid påkledd et stort smittende smil og en sprudlende entusiasme. Er det fordi hun har det hun anser som drømmejobben? Trine er reiselivsansvarlig for Nasjonale turistveger – Norges største reiselivssatsing gjennom tidene. I perioden fra 1994 og frem mot 2030 investeres det over 3,5 milliarder på spektakulær arkitektur og tankevekkende kunst i storslått norsk natur. Dette brenner Trine for å kommunisere til verden, og verden jubler! I disse dager fases det engelske navnet over fra National Tourist Routes in Norway til Norwegian Scenic Routes for å appellere mer til de moderne reisende. Statens vegvesen sitt mandat er å bygge attraksjonen Nasjonale turistveger, mens reiselivet selv oppfordres til å ta ansvar for å inkludere attraksjonene på de 18 makeløse veistrekningene i sin produktutvikling og markedsføring.

 
 Foto: Trine på Stegastein, Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet. ©Kjell Bjørvig

Foto: Trine på Stegastein, Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet. ©Kjell Bjørvig

Hva mener du definerer en kvalitetsopplevelse?

I Nasjonale turistveger etterstreber vi høy kvalitet i alle ledd. Kvalitetsopplevelser  innebærer å vekke sansene på en god måte; det kan være noe som føles godt å se på, kanskje innebærer en aktivitet, smaker deilig eller gir åndelig føde, slik somkunsten vår, som skal være en tankevekker. Kvalitetsopplevelser er noe som du har lyst til å oppleve igjen. Og så er det viktig som tilbyder å være oppmerksom på at definisjonen på en kvalitetsopplevelse er individuelt. En liten campingplass langs veien vår i Rondane hadde hatt besøk av kinesere som egentlig kun skulle være ett døgn. De ble en uke bare for å kunne sitte ved elven og se på vannet ute i det fri. Det var definisjonen på kvalitet for dem.  

 
 Foto: Utsikten, Nasjonal turistveg Gaularfjellet. ©Jiri Havran / Statens vegvesen

Foto: Utsikten, Nasjonal turistveg Gaularfjellet. ©Jiri Havran / Statens vegvesen

Hvordan skal vi øke verdiskapning i reiselivet?

Vi må ha en bærekraftig og langsiktig tenkning. Vi er opptatt av å nå de kvalitetsbevisste turistene, få de til å bli lenger, og legge igjen mer penger i distriktene. Videre må vi satse på sesongforlengelse. Vinterstenging gir begrensinger for oss enkelte steder, men vi er nå i en dokumentasjonsprosess hvor vi dokumenterer ringvirkninger av Nasjonale turistveger, og resultatene enkelte steder er helt utrolige! Se på Senja for eksempel; de har nordlys og hval, men også Nasjonale turistveg, og alt dette virker sammen. Aktører her har hatt en enorm vekst pga. sesongforlengelse og sin nasjonale turistveg. Gaularfjellet med «Utsikten» har også gitt tydelige effekter for reiselivet; noen av bedriftene har hatt en tredobling av omsetning på ett år. Her har samarbeid i bedriftsnettverk også vært en suksessfaktor; at man tenker utover egen bedrift i produktutviklingen.

 
 Foto: Steilneset minnested i Vardø, Nasjonal turistveg Varanger. ©Bjarne Riesto /  www.riesto.no

Foto: Steilneset minnested i Vardø, Nasjonal turistveg Varanger. ©Bjarne Riesto / www.riesto.no

Hva er din beste reiseopplevelse i Norge?

Å, det er så mange at det er vanskelig å svare på. Men min aller beste reiseopplevelseer nok på Nasjonal turistveg Sognefjellet hvor man kan kjøre gjennom de mektige brøytekantene, og ta en vårskitur på Sognefjellet; tenk å være i aktivitet på over 2000 meter midt i Norges vakreste kulisser! For en mektig følelse! Bo på historiske hoteller, på små plasser; et opphold på Walaker Hotel hvor alt stemmer eller et besøk på Ciderhuset i Balestrand hvor du sitter i vinkjelleren og hører på gregorianske sang. Dette er små opplevelser som gir store sanseinntrykk.

 
 Foto: Tungeneset, Nasjonal turistveg Senja. ©Hugo Fagermo / Statens vegvesen

Foto: Tungeneset, Nasjonal turistveg Senja. ©Hugo Fagermo / Statens vegvesen

PS. Det er 18 turistveger, hva er din favorittattraksjon?

Det er vanskelig å velge, alle strekningene har sine unike kvaliteter, men jeg har lyst til å trekke frem Steilneset minnested i Vardø; både på grunn av kunsten og arkitekturen, men ikke minst på grunn av den sterke historien som kommuniseres. Historien om skjebnen til de som ble brent på bålet på 1600-tallet får hårene til å reise seg på armen. Å sitte på varme svaberg på Tungeneset på Senja en sommerdag og nyte utsikten til Okshornan er også ufattelig flott.