Foto: biotope.no

Arkitekt og «fuglifiserer» Tormod Amundsen har tatt turen fra Vardø til Oslo en junidag for å fortelle Innovasjon Norge om hans ambisjoner om å utvikle Biotope til et anerkjent internasjonalt arkitektkontor innen natur-tilrettelegging. Jeg vil til Varanger på studietur, og har invitert den allsidige mannen til lunsj på Madserud Gård for å få tips. 

 Foto: Tormod på Træna Vinterfestival

Foto: Tormod på Træna Vinterfestival

Tormod flytta til Vardø i 2009; året da Vardø ble kåret til Norges verste næringskommune i NHOs kommunebarometer. Målet var å bygge opp en solid bedrift med arkitektur og fuglekikking som utgangspunkt. Men selv om det myldret av fugler i Varanger, var det få fuglekikkere å se. «De lokale så ikke sine egne ressurser», forteller Tormod, som så fikk for seg at han skulle spraymale fuglekikkere på veggene for å øke bevisstheten rundt det enorme potensialet som lå i å utvikle Varanger til fuglekikkerdestinasjon. Banalt, men effektivt. 

Tormod vil forandre folk sitt syn på natur. Han vil at folk skal skjønne og verdsette hvor rik norsk natur er. Dette ser han på som sitt oppdrag, og bruker nå arkitektur til tilrettelegging og til å skape konsepter knyttet til fuglekikking og friluftsliv. Han engasjerer seg lokalt og er selvlært ekspert på sosiale medier for å nå ut. I tillegg til den idealistiske utfordringen, skal det også skapes butikk. God butikk. 

En møysommelig gjennomgang av attraksjonene i Varanger, flyter naturlig inn i temaet kvalitetsopplevelser. 

 Foto: biotope.no

Foto: biotope.no

Hva mener du definerer en kvalitetsopplevelse?
En opplevelse som treffer på mange plan samtidig. Noe som er så bra at det gjør noe med deg fysisk; du er deltakende og du utvikler deg intellektuelt. I Varanger er den mest opplagte kvalitetsopplevelsen et besøk på Hornøya Fuglefjell - Nord-Europas heftigste fugleattraksjon. Det å komme så tett på en enorm rik natur, det er stort. Vi bruker historiefortelling som ramme, og får folk til å se parallellen mellom sjøfuglsamfunnet som har utviklet seg på grunn av det rike fisket i Barentshavet, på samme måte som det lokale fiskersamfunnet har. Folket og fuglene er her oppe av samme grunn. Du trenger ikke være fuglekikker for å ha en stor naturopplevelse her. Arktisk fugleliv og natur, det er jeg begeistra for, og å få formidle naturglede og forståelse til ikke-spesialister, fra en spesialist sitt ståsted. 

 Foto: biotope.no. Fuglekikkersjul under Nordlyset på Nasjonal turistveg Varanger

Foto: biotope.no. Fuglekikkersjul under Nordlyset på Nasjonal turistveg Varanger

Hvordan skal vi øke verdiskapning i reiselivet?      
Det er jo rett og slett å bli flinkere på å tenke mer målrettet. Slutte å skyte med kanon, og heller markedsføre akkurat mot den gruppa vi er interesserte i å levere til. Og så må nordmenn selv forstå hvor heftige og unike naturopplevelsene i Norge er. Det er ikke før vi vet å verdsette dette selv at vi også setter rett prislapp på produktene som skapes med naturen som utgangspunkt. 

 

Hva er din beste reiseopplevelse i Norge?

Et høydepunkt er Kiberg Havn; jeg besøkte denne bittelille værbitte fiskebygda i slutten av januar. Lyset var på vei tilbake, det var femten minus ute, og jeg lå og svømte ute i havna med masser av ullklær og en tørrdrakt utenpå. Her var jeg omgitt av stellerand, havelle, ærfugl og praktærfugl. Det å bare svømme rundt og være omgitt av disse fantastiske rå skapningene, det var en super opplevelse. Bildene jeg fikk var også også ganske unike. 

Video: Tormod sin beste opplevelse i Norge - på svømmetur med arktiske fugler. 

«Får jeg ha 2?», skyter Tormod til og forteller videre: Det å ha med andre folk på Hornøya, og se andre få en øyeåpneropplevelse av å være der, det er akkurat like stort. 

I Nord-Norge har vi hatt gjennomslag på midnattsol, nordlys og hvalsafari. Nå går de spesialiserte nisjene fra sært til mainstream. Fantastiske kameraer er blitt veldig billig, og sosiale medier gjør det lett å dele. Nå har vi fuglifisert Varanger. Nå skal vi gjøre fugler stort i hele Nord-Norge, og Biotope skal bli et globalt arkitektkontor for naturopplevelser. Bare vent å se! 

 Foto: biotope.no

Foto: biotope.no

PS. Liten nisje, trodde du? 
I England finnes det 7,8 millioner fuglekikkere. Bare fugleorgnanisasjonen RSPB har 1, 2millioner medlemmer. I USA er tallet enda høyere der konservative anslag sier 18 millioner fuglekikkere. Generelt er fuglekikkere høyt utdannet, har høy lønn og stor reiselyst, men de stiller også krav til både kompetanse og tilrettelegging på destinasjonene de besøker.