Villa Haugen vertskapet Unni og John Magne i kajakk utenfør Grøtøya, Steigen.

Intro: Rett til sjøs utenfor Nordskot i Steigen ligger tre små øyer. På øya Manshausen har Børge Ousland realisert en arkitektonisk drøm, på den andre har Randi Skaug gjort Naustholmen til en eventyrøy, og på den tredje øya står John Magne og hans kone Unni på natt og dag for å gjøre Villa Haugen klar til å ta imot de som er ute etter en helt spesiell gourmetopplevelse. De to fant kjærligheten i 2012 og kjøpte et par år senere den historiske villaen. Da oljemarkedet gikk ned, bestemte de seg for å gå fra å ha olje som sitt levebrød til turisme, ved å invitere gjester til å oppleve sin perle. Hva slags tanker har så den moderne handelsmannen om kvalitet?

 Foto: På fisketur med vertskapet! 

Foto: På fisketur med vertskapet! 

Hva mener du definerer en kvalitetsopplevelse?

En kvalitetsopplevelse for meg vil si at man kommer til et unikt sted uten irritasjonsmomenter underveis. Man blir tatt godt i mot og får følelsen av å ha blitt ventet på. Man får den informasjonen man har behov for med det samme og alt er tilrettelagt for at man skal kunne være fornøyd fra første stund. Gjestfrihet, hjelpsomhet og utsøkt mat skal stå i sentrum.  Man skal få følelsen med det samme at destinasjonen tilbyr noe mer enn forventet.

 Foto: Villa Haugen har samarbeid med kråkebolledykker Roderick Sloan om gourmetopplevelser på det gamle handelsstedet. (Karoline O.A. Pettersen)

Foto: Villa Haugen har samarbeid med kråkebolledykker Roderick Sloan om gourmetopplevelser på det gamle handelsstedet. (Karoline O.A. Pettersen)

Hvordan skal vi øke verdiskapning i reiselivet?

Det viktigste er pakketering, det å legge til rette for salg og besøk. Jeg kjenner til flere eksempler hvor bereiste og verdensvante gjester fra forskjellige verdensdeler ankommer Bodø uten særlige problem – for så bli stående å klø seg i hodet med henhold til veien videre.. Man må tilrettelegge for lett forståelig informasjon på flere språk om hvordan man kommer seg fra A til B. Rute-oppsettet for ferjer og hurtigbåter er nesten helt umulig å forstå, og søk gir uforståelige svar. Dette må bli mer sømløst om man i Nordland ønsker å få turister til andre steder enn Lofoten.

Et annet tema vi brenner for  er å koble sammen flere steder over større avstander slik at gjestene får mer ut av totalopplevelsen. Et eksempel kan være en tur som kobler flere av handelsstedene i Norge sammen i en oppdagelsesreise med sjømat som rød tråd, litt på samme måte som man kan reise rundt i Frankrike og oppleve vin på ulike slott.

 Foto: Midnattsol sett fra Villa Haugen

Foto: Midnattsol sett fra Villa Haugen

Hva er din beste reiseopplevelse i Norge?

En spesiell opplevelse for oss var  da vi  vi var på Helgelandskysten for noen år siden. En kveld tok vi båten ut mellom holmer og skjær og la oss til på en strand, fisket, laget mat og sov på stranden under varmen fra midnattssola. Morgenen etter måtte vi vente på høyvannet slik at vi fikk båten på sjøen igjen før vi kunne returnere til land. Selv om komforten ikke var den samme som vi nå kan tilby på Villa Haugen, så var opplevelsen en som vi alltid vil huske.

PS. Vil du ha en smakebit av Villa Haugen? Ta en kikk på denne videoen. 

Video: En smakebit av Villa Haugen og Steigen