Svartskog Kolonial

Intro: Fuglene kvitrer, og sola har begynt å varme. Det er vårblomster i grøftekantene og det dufter av hogst. Landeveissesongen er i gang og jeg er på vei til årets første besøk til Svartskog Kolonial – min yndlingsstopp langs Osloregionens landeveier. Her er handledisken utrustet med hjemmelagde kaker, nybakte brød, ferske kanelsukker og gammeldagse sukkertøy. De unge servitørene hilser enhver gjest med herlige smil.

«Jeg hadde alltid drømt om et lite idyllisk hotell i Spania», forteller innehaver Cecilie Skovholt, og fortsetter: «Helt til mannen min en dag kom over en annonse i Aftenposten som lød: «Kjøp din egen kolonial i Svartskog»». Vi dro for moroskyld og ble helt bergtatt. Det var regn, det var tåke, ingen utsikt, helt trolsk stemning; og vi ble forelsket fra første stund. Vi måtte bare ha det.»

I den lille kolonialen kryr det av mennesker som kommer for å oppleve det idylliske stedet og den landlige stemningen, og ikke minst det dedikerte vertskapet. Cecilie, har gått fra 16 år med industriell bake-off i Shell til høykvalitets hjemmebakst på eget landsted. Hva har så Svartskogs nye yndling å si om kvalitet?

 Innehaver Cecilie bak handledisken

Innehaver Cecilie bak handledisken

Hva mener du definerer en kvalitetsopplevelse?

Valuta for pengene! Og kvalitet på mat! Her på Svartskog skal man bli mette, og det på mat som er laget fra scratch uten snarveier. Vi ønsker gjestene velkommen med et smil på lur, og har skapt et sted hvor de gjerne står like blide 20 minutter i kø for å oppleve stemningen og tradisjonsmaten. Vi er opptatte av å ivareta samfunnet her ute, og har ansett ungdommen fra Svartskog. De blir glade av muligheten til å jobbe i nærmiljøet, og dette reflekteres i deres møte med gjestene. Vi vil være små og beholde sjarmen. Dette er vårt livsverk, ikke et løp for å bli millionær.

 Idyll ved Oslofjorden

Idyll ved Oslofjorden

Hvordan skal vi øke verdiskapning i reiselivet?

Vi må tørre satse på det som er unikt, for eksempel steder som Skafferiet på Hovinsholm, Lille Tøyen kolonial og håndverksbedriftene i Undredal. Jeg liker følelsen av at man går mer og mer tilbake til det tradisjonsrike Norge. Viking Valley Gudvangen er også en spennende ny satsing. Kvalitet lønner seg på sikt, så det er viktig at man ikke alltid går for den enkleste løsningen. Helt konkret for vår del, skulle vi veldig gjerne hatt et bedre kollektivtransporttilbud i helgene, og ikke minst mer forutsigbart vær!

Hva er din beste reiseopplevelse i Norge?

Det beste jeg har opplevd det er faktisk når jeg var på Shelltur på Vianvang en gang i tiden. Det stedet er helt sinnsykt og jeg drømmer om å reise tilbake til gutta som driver Brimisæter. Kombinasjon med Brimiland og tur på Galdhøpiggen er helt magisk.

 Sommerhagen

Sommerhagen

PS. Kolonialen er god nok grunn i seg selv til å besøke Svartskog. Opplevelsen kan krydres med å sykle strekningen langs fjorden fra Hvervenbukta, rusletur på Kyststien, besøk til Roald Amundsens hjem som er åpnet onsdager i sommer, og ikke minst kan man hilse på de kosesyke dyrene på Svartskog Gård. Bedre enn Kinderegg, og rett utenfor Oslo!