Øyhopping på Træna i februar 2017

INTRO: På en ferge (eller Hurtigbåt – en søring husker aldri hva som er forskjell på de to) på vei til Træna, møter jeg Håvard for første gang. Vi er på vei til Træna en vinterdag for å ta den lille øya med storm. Idet sjøsyken siger innover en lite båtvant sjel, drar en snakkesalig Håvard frem medbrakt Røros-øl. Han har turnert Norge i 23 år som musiker, men har nå funnet roen i Fordypningsrommet Fleinvær. Stedet, som ligger langt utenfor allfarvei, skulle være en personlig skrivehytte, inntil Håvard skjønte at magien her også måtte komme andre til gode. Å kalle stedet et «hotell» gir det ikke sin fulle rett, men her tilbys overnatting uten aktivitetsprogram. Her skapes opplevelsen ved å nå en tilstand av fred og ro. Her ute fungerer alt som ikke fungerer i byen; hørselen skjerpes når det ikke er støy, nattsynet aktiveres i komplett mørke, og vinen man nyter mens stormen river utenfor smakes med en ny tilstedeværelse. Her ligger kvaliteten i ingenting, og likevel så mangt. 

 Multikunstner Håvard Lund på øyhopping på Træna

Multikunstner Håvard Lund på øyhopping på Træna

Hva mener du definerer en kvalitetsopplevelse?

Å vite at våre gjester har hatt et så bra opphold at de kommer tilbake og at de kommer til å fungere som markedsførere for deg når de drar, det vitner om en kvalitetsopplevelse. Selv jubler jeg hver gang jeg kommer til et sted som har identitet, der man har tatt et standpunkt til hva som leveres, og når verten tar meg i hånda og sier «Kom, bli med og se» - da har jeg det best. Det motsatte ville være å måtte bruke energi på selv å finne ut hva opplevelsen har å by på. Jeg vil få lov til å være en løs og ledig, og bli forført.

Hvordan skal vi øke verdiskapning i reiselivet?

Det må handle om transformative opplevelser; de som gjør noe med deg, og det må handle om bærekraft. Det skal ikke være luksus for enhver pris, men ved å forvalte ressurser på en god måte – altså ikke en kvalitativ jakt etter reiselivstrofeer bare for å si at man har vært der. Selv ønsker jeg meg flere likesinnede som ser verdien av å skape noe unikt, som tror på grundighet og ikke alltid går for det lettvinte valget. Her i regionen trenger vi også mer samhandling, spesielt hva gjelder transport og styring av turisttrafikken. Selv ser jeg en fantastisk uutnyttet øyhoppemulighet på Bodø - Ytre Gildeskål ruta, samtidig som det flommer over i Lofoten...

Hva er din beste reiseopplevelse i Norge?

Å komme til den hyggelige værøyjenta på Nord Værøy som driver Værøy Gamle Prestgård på rabiate Værøy. Det å oppleve Norges eneste rutehelikopterstrekke, se Lofotveggen i ny vinkel, og bli møtt av fantastiske Hege Sørli.

 Fordypningsrommet Fleinvær

Fordypningsrommet Fleinvær

PS. Hvordan kommer man seg egentlig til Fleinvær?

Kontakt Håvard som er ekspert på rutebåt, charterbåt og sjøfly. Å finne, lese og forstå rutetabeller i nord krever spisskompetanse og mange års erfaring.