Griseglad. Foto: happylanding.no

INTRO: 55 minutter nordøst fra Oslo blir vi møtt av en blid kar som ønsker velkommen og forteller stolt at denne uken har de satt rekord i levering av Nyr – gårdens ettertraktede ferskost som lages på melk fra lykkelige kuer og serveres på Michelinrestauranter i hovedstaden. På Grøndalen Gård bys gjester på ekte gårdsopplevelser hvor de får melke i fjøset, og lære om økologisk gardsdrift over et hjemmelaget måltid sammen med vertskapet.

 Nyrbonde Hans Arild Grøndahl. Foto: happylanding.no. 

Nyrbonde Hans Arild Grøndahl. Foto: happylanding.no. 

Hva mener du definerer en kvalitetsopplevelse?

Vertskapet – skaperne – må være tilstede og få frem gladhistorier som formidler det ekte og unike ved stedet. Hvordan man blir møtt er avgjørende. Første gang Espen Holmboe Bang ringte meg, ante jeg ikke hvem han var eller hva han ville, men vi tok imot han på samme måte som vi gjør med alle gjester, og hva skjedde? Vi skjøt gullfuglen og fikk Nyr på menyen hos Maaemo.

Hvordan skal vi øke verdiskapning i reiselivet?

Folk og steder må være tilgjengelig, og mer markedsorienterte! Det er for ille at så mange av topprestaurantene stenger på sommeren da det er flest turister her. Norsk landbruk og reiseliv må gå mer sammen for å se og utvikle muligheter. Jeg er veldig positiv til at Hurtigruten kan servere lokale produkter, og fortelle gjestene at «Nå passerer vi stedet hvor osten dere spiser er ystet». Dette er berikende for både lokale bønder og reisende.

Hva er din beste reiseopplevelse i Norge?

Brimiland og Vianvang hvor vi ble møtt av et fantastisk vertskap, inkludert Arne Brimi selv. Produktet er godt, vertskapet er godt, og historien er god.

 Det gode vertskap. Foto: happylanding.no

Det gode vertskap. Foto: happylanding.no

PS. Hva er egentlig en lykkelig ku?

På at de fleste gårder tas kalven fra moren i løpet av første levedøgn, eller på økologiske gårder etter tre dager. På Grøndalen Gård får kalvene være sammen med moren sin i to måneder, og får da drikke så mye melk fra juret som den vil. Kyrne som lager Nýr, har fri tilgang til et stort og variert beite hele året, og går fritt omkring både inne og ute. Når tiden er kommet for at ku og kalv skal skilles, prøver bonden å tilpasse tidspunktet slik at to kalver skilles fra samtidig. Dermed opplever kalvene det som mindre belastende. Etter avvenning har fortsatt kalvene pattebehov. Derfor gir bonden dem melk fra tåteflaske og etter hvert melk fra bøtte med smokk.

Lykkelige kuer. Foto: happylanding.no