Kjetil guider gjester på Dronningstien.

INTRO: Man skal lete lenge etter en mer genuin vert enn Hardingen Kjetil Raaen Widding. Sammen med sin kone Bente utgjør han vertskapet på Utne Hotel i Hardanger. Det var noe som manglet på det sjarmerende historiske hotellet i fjor når de tok seg en pause. I år er de tilbake, klare for å begeistre nye og gamle gjester med lokalmatopplevelser og Hardangersider.

 Lokal sider skjenkes av Utne Hotel sin vert, Hardingen Kjetil Raaen Widding

Lokal sider skjenkes av Utne Hotel sin vert, Hardingen Kjetil Raaen Widding

Hva mener du definerer en kvalitetsopplevelse?

«En såkalt Norsk Ukeblad opplevelse?», bekrefter Kjetil muntert. Det er når vi lykkes i å gi folk noe de sitter igjen med etter leveransen av opplevelsen, noe som har rørt emosjonelt. Det vi ser fungerer her, er den oppriktige tilnærmingen vi har til våre gjester – vi bryr oss om de på ekte. Vi forsøker å møte de ut i fra deres ståsted, heller enn å være på autopilot. I år skal vi by gjestene på sideropplevelser; vi inviterer de med ned til siderrommet i kjelleren hvor det er kalkmalte vegger og lavt under taket. I disse rammene vil vi formidle historien om hvordan sider har blitt løftet fra å være et kjellerkulturfenomen til å bli et profesjonelt satsningsprodukt. Vi vil tilby en helhetlig kulturopplevelse som er mer enn en analyse av smak og lukt.

Hvordan skal vi øke verdiskapning i reiselivet?

Vi er ikke en siderprodusent, men vi jobber tett med lokale produsenter som vi inviterer til å fortelle om sine produkter. Noen ganger inviterer vi en historiker og andre ganger en som kan spille Hardingfele. Lokalt samarbeid gjør at vi vi blir sterkere sammen og at vi kan skape positive synergier for hverandre. Vi vil gjøre Hardanger til en naturlig plass å besøke for siderinteresserte, og det klarer vi ikke alene. Jeg tror også vi må tørre å gjøre hverandre gode; være transparente med tanke på vertskap, gjestfrihet og service, og si ifra hvis en hører negativ omtale om et annet sted. Selv tar vi veldig gjerne imot tilbakemeldinger dersom noen mener det er områder vi burde forbedre oss på. Dette vil bidra til at reiselivet reiser seg generelt.

 Utne Hotel har tatt i mot gjester siden 1722.

Utne Hotel har tatt i mot gjester siden 1722.

Hva er din beste reiseopplevelse i Norge?

I fjor tok jeg toget til Finse på sparket, syklet til Flåm og stakk bort på Ægir og tok meg en øl. Selv om dette var i mai og før hovedturistsesongen, er jeg imponert over hvor flinke Sogn og Fjordane har vært på å skape aktivitet i regionen. For meg som kommer fra rolige Utne er det fascinerende å se kontrastene, og forskjellene i perspektiver fra å være lokal til å være turist. Ellers er det alltid kjekt å besøke kolleger på Walaker, eller slenge seg med som guide for gjester som vil gå en tur i fjellet, det er noe av det kjekkeste.

 Blomstrende frukttrær i Hardanger

Blomstrende frukttrær i Hardanger

PS. Ønsker du en aktiv og spektakulær Hardangeropplevelse?

Besøk til Utne Hotel kan kombineres med vandring på naturskjønne Dronningstien; her finnes mange trolltungeformasjoner, men ingen selfie-kø. Utne Hotel kan ordne sider og lokale smaker i tursekken. God tur!