Jeg fikk gleden av å kjøre en pilottest med det nye Travel Pass Nordland sist uke. Billettørene møtte det nye plastkortet som ble tatt i bruk 1. juli med nysgjerrighet; litt positivt og litt skummelt på en gang. Sånn er det ofte med store endringer. Det er ikke bare bare å ta kampesteget fra papir til plast. I nær framtid skal det også bli mulig å reise helt uten papir på Hurtigbåten. Tenke seg til. Mon tro hvor lang tid det vil ta før fergene følger pionerånden til hurtigbåtene. En fergetur uten papirkvittering eller papirvoucher, er det mulig?

 Foto: Den hyggelige billettøren tar seg god tid med gjestene (les: den ene gjesten) på turen til Fleinvær (les: Sørvær)

Foto: Den hyggelige billettøren tar seg god tid med gjestene (les: den ene gjesten) på turen til Fleinvær (les: Sørvær)

På samling i Bodø for incoming-operatører (altså de som selger Norge til ikke-nordmenn) høres skryt om nye tilskudd i fylkeskommunen som faktisk vil. ”De nye, det er meg og han Odd Steinar”, bekrefter Rune Eiterjord med et stolt smil. Han kommer innom Scandic Havet på en kaffeprat med Mats fra Hvitserk og meg. I motsetning til det mange kanskje skulle tro, er ikke slike kaffeprater hverdagskost i fylkeskommunen. Der jobbes det hardt. Faktisk mer offensivt enn i resten av Norge, påstås det. Og reiselivssatsing er på toppen av agendaen.

”Markedet for samferdsel har endret seg raskt, og ja – fylkeskommunen ligger etter. Det er som Hurtigruten”, forteller Rune. ”Det tar lang tid både å få stoppet opp, og å få snudd seg. Men når man først har satt kurs og den er rett, da tar det ikke lang tid før det blir bra”.

 Foto: Lykkes fylkeskommunen med sin satsing på reiseliv, kan det bety at flere heldige finner veien til  dette stedet  i havgapet. 

Foto: Lykkes fylkeskommunen med sin satsing på reiseliv, kan det bety at flere heldige finner veien til dette stedet i havgapet. 

Fylkeskommunen ønsker å tilrettelegge for turistnæringen. Her finnes masse ledig subsidiert kapasitet, og mange frustrerte forbrukere! Systemene er tunge og prosessene er lange. Rune har nesten 20-års erfaring fra hotell og restaurant, og har høstet kompetanse fra både IT og internasjonal markedsføring, før han endte opp som Rådgiver i Nordland Fylkeskommune. Travel Pass er hans baby. Men hva er det egentlig?

"Med det nye Travel Pass Nordland kan du reise så mye du vil på buss og Hurtigbåt (ikke ferge) i syv dager til den nette pris av 990 kr.” Et røverkjøp sier de lokale. En flott mulighet for å være turist i verdens fineste fylke. Kortet skal oppfordre til økt bruk av kollektivtransport, og kanskje kan kvaliteten bli bedre ombord når pågang vokser? Se for deg forutsigbarhet i serveringstilbud på båt, buss og ferge. Vite at du alltid kan få en nystekt svele på turen over havet. At følelsen er litt mer som et opplevelsescruise enn en transportetappe. Nordland har tross alt fartøy i verdensklasse.

 Foto: Ja, den letteste veien er altså med Travel Pass Nordland. Bærekraftig er det og. 

Foto: Ja, den letteste veien er altså med Travel Pass Nordland. Bærekraftig er det og. 

Enn så lenge kan kortet kun kjøpes på buss, båt og i skranke, men snart skal reiseselskaper kunne bestille på nett til sine gjester, og sende reisekortet videre digitalt. Inntil videre kan reiseselskaper kontakte Rune på post.samferdsel@nfk.no for å bestille uten å møte opp fysisk. Her mangler det ikke på serviceinnstillingen.

Rune sitt drømmescenario er at rutetilbudet skal få bedre synlighet og tilgjengelighet på digitale flater. Det skal bli like enkelt å skjønne hvordan du skal komme deg fra A til Å (bokstavelig talt) uavhengig om du er fra Oslo eller Kina. Fylkeskommunen smugtitter mot #ruter, og leker med ideen om ny nasjonal ruteplanlegger. "Digital interoperabilitet”, vil Rune ha; et digitalt verdikort som kan brukes på kryss av kommune- og fylkesgrenser. 

 Foto: Boksen er for trang for Rune.

Foto: Boksen er for trang for Rune.

 Foto: Han tenker ut av boksen.

Foto: Han tenker ut av boksen.

Hvordan definerer du en kvalitetsopplevelse?

”Jeg opplever kvalitet gjennom personlig service. For eksempel fra en guide med ekstremt godt humør. Hvor man får godfølelse som man ikke reflekterer over hvor kom fra før man kommer hjem”. ”Og den tekoppen man får på vei opp Mount Everest”, legger Rune til og skuer over mot Mats i fra Hvitserk som nyter morgenkaffen sammen med oss.  Gledelig inviterer Mts med Rune på guidet tur til Island Peak. Det harmoni mellom samferdsel og reiseliv, og det er vakkert. Mats vil også fortelle om sin nye favoritt-kvalitet-opplevelse etter gårdagens besøk på Luftfartsmuseet. Aldri før har han møtt en kvinne som kan så sinnsykt mye om fly!

 Foto: Harmonisk morgen mellom reiseliv og samferdsel. F.v. Mats Hoel Johannessen, Rune Eiterjord og meg.

Foto: Harmonisk morgen mellom reiseliv og samferdsel. F.v. Mats Hoel Johannessen, Rune Eiterjord og meg.

Hva skal til for å øke verdiskapningen i reiselivet?

”Tilrettelegging og kommersialisering”, svarer Rune bastant.  "Vi må ta større grep om turistene som kommer hit. Gi dem en STOR reason to stop, en helt opplagt grunn til å besøke Bodø og destinasjonene rundt omkring i Salten. Helgeland og Lofoten har vært bedre enn Salten på markedsføring. Dette har destinasjonsselskapet nå tatt tak i. Salten er minst like fint, men ikke kommersialisert like godt. Hva med ”Kom og fly et F16 jagerfly, eller lignende?!”, Da ville jeg vært førstemann til å stille meg i kø”.

Og når kaffepraten er over, og fly til Oslo står for tur, stiller Rune som privatsjåfør og byr like gjerne på en sightseeingrunde på veien. I god vertskapsånd ønsker Rune farvel og minner om at: ”I Nordland finnes attraksjoner på perlesnor, og det går alltid en buss eller båt, hvis man bare finner ut hvor den går i fra”.

 Foto: Mye har skjedd siden Hamsun skrev Markens Grøde. En ny modernisering er på gang - og den skal gjøre det lettere å finne veien til Nordland sine perler, eksempelvis Hamsunsenteret. 

Foto: Mye har skjedd siden Hamsun skrev Markens Grøde. En ny modernisering er på gang - og den skal gjøre det lettere å finne veien til Nordland sine perler, eksempelvis Hamsunsenteret. 

 

5 artige kompliserende faktorer som Fylkes-kommunen skal overkomme:

 

1. Det er et stort og komplekst behov for transport. Behov hos interessentene er ikke synonymt med bærekraftig grunnlag. Hvor er balansegangen mellom turistnæringen som vil sende folk til de unike plassene, og lokalbefolkningen som vil på jobb og skole og fest på grendehuset?

2. Det er en regel som sier at hvis en båt beveger seg et visst antall nautiske mil så er det pålagt å innhente navn på den reisende. Dette øker behov for informasjonsinnhenting ved kjøp eller ombordstigning.

3. Langt ifra alle er klare for å bli digitale; det er behov for en god parallell løsning for både de som har smarttelefon, og de som synes det er nok endring med en ny tvist på den gode gamle måten.

4. Hurtigbåt er en passasjerbåt, ferge er en båt hvor man òg kan ta med bil. Hurtigbåter drives av blant annet operatørene Torghatten Nord og Boreal, i tillegg til en rekke småaktører, som har vunnet ruter på anbud. Ferger drives også av Torghatten Nord og Boreal. For å se en felles ruteoversikt på alt, nytter det ikke gå til en aktør. Da er det 177nordland som gjelder. Men heller ikke 177nordland klarer holde oversikt over alle rutene. Bare nesten. Nye digitale løsninger vil mest sannsynlig ordne opp i dette.

5. Enn så lenge er det ikke nok å vite at du skal fra eksempelvis Bodø til Fleinvær når du skal søke opp reiseruta. Du må vite (gjette?) hvilken holdeplass du skal reise fra blant de 10 navngitte i Bodø, og du må vite at anløpsstedet på Fleinvær heter Sørvær. Dette er ikke det eneste stedet hvor anløpssted og destinasjon har ulikt navn.